Vince Tibor (Vinyus) - médiaszakember, 35 éves

35 éves médiaszakmában dolgozó ember vagyok a szakma minden stresszével. Szeptemberben egy rutin orvosi vizsgálaton kiderült, hogy vérnyomásom 270/160, a cukorértékek pedig 10 fölött vannak. Azonnal benn is tartottak a kórházban. Rá három hétre hívott Szigeti Ildi barátom, akivel már többször túráztunk együtt, hogy jöjjek el a Flóra Szívünk napja rendezvényre, mert ott Nordic Walking-ot fog tanítani és ezt pont nekem találták ki. Elmentem, és azóta hetente 2-szer, 3-szor gyalogolok, néha Ildikóval, néha egyedül, hétvégeken meg a fantasztikus hangulatú BotSport csapattal. Ez a mozgás pont beleilleszthető volt az életembe! Azóta szigorúbban diétázom is, és a számok már magukért beszélnek, pont tegnap kaptam kézhez a leleteimet: vérnyomás: 120/80, vércukorszint: 4.2 és 8 kiló mínusz!!! Azóta már a sífutást is megpróbáltam Ildikóval, akinek személyes Lyme kór története példaként állt előttem – 9 éve másfél éves betegség után lett szinte sport-ikon a környezetében. Már szeptemberben mondta, hogy nekem is menni fog, és ez tényleg viszonylag könnyen sikerült, mert a Botsportnál a természet, a közösség, a beszélgetések és a jókedv mindig visszahív. Ezáltal a BotSportot nem erőfeszítés rendszeresen végezni, mert élvezet, és erre tegnap érkezett a legjobb visszajelzés az orvosi vizsgálaton. Így mára viszont már egy kicsit büszke is vagyok: nekem is sikerült! Tehát éljen az erdő, a botok és a közösség!

Radnóti Róza - (9 éves BotSport gyalogló)

Azért szeretem a BotSportot, mert a botokkal játszunk túra közben. A bottal túrázás azért is jó, mert lehet a bottal ugrándozni is, és így néha még kicsit gyorsabb is vagyok, mint anyuék. És nagyon szeretem a botos, táncos bemelegítést. És talán legközelebb a Nagyi is eljön, mert mondtam, hogy ez neki is jó lenne a nyakfájására és ő is élvezné.

Nagy Judit - MTV1 TV híradó bemondó, aktív botsportos

A Botsport Nordic Walkingról:
Nincs az a határidős munka, ami eszedbe jutna bottal a kezedben! Mert ott a természet, és láthatsz extrém gomba-kalap költeményeket, beszívhatod az akác illatát, örülhetsz a mókusnak, és csipkés jégvirágnak. Sétálhatsz csöndben, de kiöntheted a szíved a melletted bandukolónak, ezernyi új gondolattal és baráttal gazdagodhatsz. No és persze, bármikor lehet szalonnát sütni, hozzá kis pálinka és a bot mindig segít, hogy a hegyről letalálj!

Éva és Miki - összesen 152 év! (nyugdíjasok)

Amikor még azt sem tudtuk mi fán terem a NW, Szigeti Ildi a botok rabjává tett. Utána Svájcban mi tanítottunk meg egyeseket nagyképűen a diagonál lépésre. A botok azóta mindig velünk vannak, még az utazó kofferünket is átalakítottuk, hogy beleférjenek a BotSport botok.

Bodnár Fruzsi - 13 éves BotSportos

Először az osztályomnak szervezett családi napon találkoztam a Nordic Walking botokkal sorversenyek kapcsán, ahol együtt játszottunk a szülőkkel és a barátokkal. Ez eleinte kicsit cikinek tűnt, de amint elkezdtük, már nagyon is élveztük az egészet. Ezután kipróbáltuk, hogy csinálják ezt a „profik”, és egészen klassz volt: egyszerre mozogtunk, játszottunk és szórakoztunk. Én megszerettem a BotSportot (ez ugye nem ciki :-)) ?

Petőcz Péter - Botlábúvá avanzsált egyetemista (20 éves BotSportos)

Az egész „Nordic Walking” sportban talán egy igazán bonyolult dolog van, ami nem más, mint ezen angol kifejezés helyes kiejtése, de ezért mi csak BotSportnak nevezzük. Ennek a sportnak egyébként máshol is van nemzeti neve: Svédországban, Norvégiában és Dániában stavgang. Nálunk mért ne hívhatnánk BotSportnak?

Egyébként viszont ez a sport végtelenül egyszerű és természetes mozgást jelent. Az a legjobb benne, hogy nincs szabály és kötöttség. Lehet hegynek fel, völgynek le, síkon előre (vállalkozó szelleműek háttal is próbálkozhatnak…), erdőben vagy városban, gyorsan vagy ráérősen, egyedül vagy párban de akár százan, reggel vagy este, csöndben vagy beszélgetve, hóban és fagyban vagy a déli napban, egyszóval: Mindenki másképp csinálja. Egy a lényeg, hogy csinálja! Csak ajánlani tudom minden érdeklődőnek, hogy szerezzen saját botos élményeket és botozzon, de szigorúan ott, akkor és úgy, ahol, amikor és ahogy jól esik!

Velem már több egyetemista is megpróbálta és igazán jó, hogy a sok ülős vizsgára készülést meg lehet szakítani egy kis gyaloglással, és közben még az anyagot is át lehet beszélni.

Kolesár Krisztián - Reklámszakember, botcsinálta túrázó, és sífutni is próbál...

(Egy ismerősöm múltkor megkérdezte az erdőben, hogy hol hagytam a léceim? Haha, fél év múlva botokkal suhant el mellettem...) A Nordic Walkingban a legjobb, hogy mindenünk mozog egyszerre, és még csak észre sem vesszük. Akkor lehet igazán ráérezni mit is jelent, ha néhány kilométer után letesszük, és nélküle megyünk tovább. Nélküle sem rossz kirándulni, de botokkal egészen más élmény: sport és szórakozás egyben, és a medvék ellen is hatásos :-). (Persze csak akkor, ha a medve elhiszi, hogy egészségesebb, ha Nordic Walkingozol, mintha felfal).

Bodnár Réka - 15 éves középiskolás

Imádom a Botsportot! Kb. másfél éve tanultam Szigeti Ilditől és férjétől, hogy mi is valójában ez, ők adták át nekem a Botsport Nordic Walking-mozgás szeretetét! Azóta a túrák már elképzelhetetlenek bot nélkül! Nagyon jó ritmusú, táncos mozgás, és nem utolsó sorban hegyekre fel is sokkal könnyebb menni vele! Az erdei túrák közben lehet nagyokat beszélgetni, nevetni, barátokat, szerelmeket szerezni, és én nagyon szeretem azt az érzést is, hogy ilyenkor megszűnnek a hétköznapi gondok, a kémia dolgozat, a földrajzfelelés... stb. Túrára fel!

A Bender család - Tim, Erika, Alex, Jonhy, Lewis, Florence

Egy 6 tagú családnak, ahol a legkisebb gyerek három, a legnagyobb 15 éves, nem könnyű olyan programot találni, amit mindannyian egyformán élveznek. Még bonyolultabb a feladat, ha azt is számításba vesszük, hogy az apuka nem ért jól magyarul. Ritka alkalom tehát, amikor nincs elégedetlenkedés a csapatban. A botsport azonban mindenkit, gyereket, felnőttet egyaránt lázba hoz. A túrázás szép tájakon, jó barátokkal, kellemes hangulatban, minden életkorban nagyszerű élmény. A kicsi élvezi, hogy még ő is elbírja a hatalmas botot, az apuka pedig mindig talál valakit a nagy társaságban, aki szívesen gyakorolja vele „haladó” angolját.

Aradi Dani

Szerintem azért jó a Botsport mert az izmok 90%-át megmozgatja és nem olyan fárasztó mint a futás vagy a gyaloglás. Én napi rendszerességgel űzöm ezt a sportot és tényleg nagyon jót tesz minden egyes porcikámnak. Amikor visszajöttem az első túrámról nem is voltam fáradt tele voltam életenergiával. És most, hogy Botsport úttörő lettem még ennél is lelkesebben fogom űzni ezt a sportot. És ezentúl - de eddig is - minden, de minden programra el fogok menni, ami csak a Botsporttal kapcsolatos.